Verjaardagsrituelen

Bij de meeste scholen maken ze een kroon voor de jarige met de naam, leeftijd en versieringen. In Dilbeek heb ik gezien dat de kinderen de versiering van de kroon zelf mogen kiezen. Bij andere scholen is dat niet zo maar dan heeft de kroon minder waarde. Ik zou de kinderen betrekken bij het versieren van de kroon. Op de foto kan je een voorbeeld zien. Hieronder kan je ook enkele voorbeelden zien.


Wat is verjaren?
Elk jaar verjaar je één keer en dan ben je een jaartje ouder. Eerst wordt je één jaar dan twee, drie, vier, vijf,… Je wordt ook altijd groter en groter. En juist op die ene dag ben jij geboren. De dag dat je wordt geboren is jouw verjaardagsdag. Een verjaardag is een feest want dan ben jij de belangrijkste van de dag. Dan krijg je een cadeau, kroon, tekening of allerlei andere leuke dingen. Kinderen kijken uit naar hun eigen verjaardag want dan mogen ze een kaarsje meer uitblazen. Als het jouw verjaardag is dan zingen we ook vele liedjes want dan zijn we allemaal blij.
Verschillende verjaardagsliedjes

Happy birthday to you (2x)
Happy birthday dear .....
Happy birthday to you

Happy Birthday to you
In de wei staat een koe
En die koe zegt: I love you
Happy birthday to youVerjaardagsrituelen
1.       Dilbeek De Vlinder  (3KK)
-Ze zingen bij de startactiviteiten een verjaardagslied. (Lang zal ze leven)
Het kindje mag aan het woord komen. Het kind verteld hoe oud het nu is en of ze al een cadeautje heeft gekregen. De juf zegt dat ze een kroon zal maken samen met de jarige.
-Tijdens het hoekenwerk maakt de juf een kroon voor de jarige. De jarige kiest zelf mee welke kleur en welke versieringen. Na het maken van de verjaardagskroon mag ze die de hele dag ophouden buiten de speeltijden.
-De juf plant een moment in samen met de kleuter wanneer ze de cake (of…) deelt met de klas. Het is afgesproken dat de ouders iets meegeven voor de verjaardag van het kind om te delen in de klas. De juf versiert de tafel en haalt haar verjaardagstaart (in piepschuim) boven met kaarsjes. De juf steekt de kaarsjes aan en samen zingen ze een lied. (lang zal ze leven) daarna blaast de jarige de kaarsjes uit. Daarna deelt de jarige de cake (of..) uit aan de kinderen van de klas.
-kinderen die niet in de week verjaren of op pedagogische studiedagen worden ook gevierd op de eerstvolgende dag in de week.

2.       GBS Wemmel (2KK)
-De juf maakt zelf een kroon voor het kind.
-Ze zingen voor het kind samen met de klas. Daarna mag de jarige uit de verrassingskikker een ‘cadeautje’ kiezen.

3.       Zavelput in Sint- Agatha- Berchem (2KK)
-De juf maakt zelf een kroon voor het kind.
-De juf heeft een verjaardagsstoel, diegene die jarig is mag de hele dag op de stoel zitten.
-ze zingen ook verscheidene liedjes doorheen de dag (de jarige voelt zich belangrijk)

4.       T’ Plantzoentje te Laken (1rste leerjaar)
-zij vieren de verjaardagen maar één keer in de maand
-ze zingen liedjes voor de jarige
-kinderen mogen maar moeten niets meebrengen voor de klas

Stel als ik volgend jaar juf ben in een klas wat is dan mijn verjaardagsritueel....

Ik zou zeer graag zoals helemaal bovenaan dat het kind zijn eigen ontwerp maakt van verjaardagskroon met behulp van de juf.

 De materialen zijn:
-gekleurde stroken
-fruchel- papier in verschillende kleuren
-glitters
-stiften
-kaarsjes die op voorhand gemaakt zijn in verschillende kleurtjes
-verf (stempels, penselen)

Ik zou ook zeer graag een verjaardagskalender maken zodat de kls kunnen zien wanneer ze bijna jarig zijn. Hieronder kan je sites bekijken waar je zelf een kalender kan maken naargelang uw budget.

http://www.albelli.be/nl/producten/kalender?utm_campaign=mkwid|sqC6y7QqZ|pcrid|12963876566|kword|verjaardagskalender%20maken|match|e&gclid=CIXF3KLAlLQCFXDLtAodnXIAWQ

Een verjaardagsstoel is ook altijd leuk want de kleuter komt dan extra in de verf te staan. Je moet niet speciaal een specifieke verjaardagsstoel gaan kopen je. Je kan een gewone stoel versieren met allerlei leuk materiaal.  Hier enkele voorbeelden;Doelstelling verjaardag vieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten