Peuterstage: week1: thema: sleutels



Juf Elien heeft de klas versierd rond het thema sleutels. De kinderen waren verbaasd! Een nieuwe juf en de klas is helemaal anders. 


Maar al snel deden we leuke dingen...
Na de waarneming van sleutels stempelden de peuters sleutels in klei. Wat een mooie knutselwerken zeg! Hieronder kan je er nog zien!



Jules heeft ook een kunstwerk gemaakt. Dat zie je hierboven!

Het is al dinsdag en de peutertjes kennen mij al een beetje.
We kijken samen naar Dribbel want die vindt een sleutel! Waarop zou de sleutel passen? RA RA RA…
 
Daarna zoeken we zelf sleutels in de klas. De kinderen brengen de sleutels naar de kring en daar keken we samen naar het sleutelhuisje, de sleutelgarage, de verschillende sloten en sleutels.
Een peuter zei: ‘Kijk juf deur is open! Hoe moet die dicht?’ ‘Met de sleutel kan je de deur dichtdoen, welke kleur heeft de deur?’ zegt juf Elien. Peuter: ‘rood.’ ‘Dan moet je de rode sleutel gebruiken. Neem de rode sleutel en steek hem in het slot,’ zegt juf Elien.




Dit is een spelletje waar de kls de juiste sleutel op de juiste vorm moeten leggen. Dat kunnen ze al heel goed.

Ook de mediahoek was een groot succes! Bij de foto’s van de kinderen en prenten van de verhalen vertellen de kinderen honderduit! ‘Dribbel, das hond hond,’ zegt een peuter. 

Hier ontdekken twee peuters de boekjes in de boekenhoek. De ene zegt: ‘Sleutel, das een sleutel en daar ook en daar.’


In de ontdekhoek kunnen de peuters de hele week experimenteren met sleutels, sloten en sleutelhangers. Hier heb ik vergrootglazen aangeboden zodat de kleuters nog beter naar de sleutels zouden kijken. Op deze foto kan je zien dat een peuter echt naar een sleutel kijkt en de ander experimenteert eerst met het vergrootglas.
 


Op deze foto scheuren en plakken de peuters op een sleutel. Sommige hebben de techniek al onder de knie en bij sommige moest nog geholpen worden. 

De scheurtechniek werd uitgelegd aan de hand van de twee vogeltjes. Mijn vingers zijn de twee vogeltjes en die zien elkaar graag dus ze kruipen heel dicht bij elkaar. Dan gaan ze gaan vliegen en je trekt aan het papier.

Na het middagdutje van de peuters vertel ik rustig een verhaaltje in de boekenhoek. De peuters zijn een en al oor. Zo kunnen ze rustig ontwaken uit hun slaap.


Op donderdag stond plots een cd- speler in de luisterhoek! De peuters waren nieuwsgierig en gingen spontaan eens een kijkje nemen. Hier zie je een peuter vol concentratie luisteren naar de vele verhalen, liedjes en geluiden. Ook de mediahoek vinden ze nog altijd even leuk!

In de zandhoek liggen natuurlijk ook sleutels. Amai, al die sleutels! De peuters kunnen spelen met de sleutels in het zand. Hieronder kan je enkele foto’s zien van de zandhoek.



Kleuters ontdekken de hoepels in de bewegingshoek. Ze proberen te hoelahoepen, erin te springen, de hoepel hoog in de lucht te houden en veel meer… De peuters genieten ervan en de juf ook. Wat leuk om te zien.


Hier doet juf Elien een tik tak voorstelling. Waaaw! Alle peutertjes waren heel rustig en aandachtig! Hier danst de juf met de bekers over de tafel en onder één beker zit iets… Ra ra een sleutel natuurlijk!
Hieronder kan je nog enkele foto’s zien van tik tak.






Op het einde van de dag maakten we kennis met eend en kikker. Ik vroeg aan de peuters: ‘Wat doet een eend?’ Een peuter riep spontaan: ‘Kwaak, kwaak.’ Alle peuters kwaakten erop los. ‘Wat doet een kikker?’ vroeg ik aan de peuters. ‘Kwaak, kwaak, kwaaaaaaaaaaak,’ riepen twee peuters in koor. ‘Hu? De kikker en de eend doen kwaak kwaak,’ zei ik.


In de kring liggen de figuurtjes van in het verhaal (De sleutel van Isabelle Flas). De kls vertellen het verhaal opnieuw. ‘Dat is mama, sleutel in de deur. Hallooooo opendoen!!’ :verteld een peuter. Andere peuters luisteren naar het verhaal.
Hier doen we spelen met ons lied! We zingen en zingen en onze muziekinstrumenten zijn bosjes sleutels. De kinderen waren een en al oor.
Het is tijd om te bewegen! Joepie!!! Dat doen ze heel graag! Hier kan je de peuters de verschillende materialen zien gebruiken.
 

Zie is hoe trots de peuters zijn! Goed zo!


Het was een toffe en leerrijke week zowel voor de peuters als voor juf Elien. Ik heb al veel bijgeleerd en ik ben nieuwsgierig wat volgende week zal brengen. Volgende week is het thema; zakken en tassen. Wat gaan we nog allemaal bijleren? Ik kijk er al naar uit!

Ik wens iedereen een goed weekend!

Hieronder kan je de kunstwerkjes zien van week één thema sleutels.
Waaw! Mooi!!!


 
 
 

 













1 opmerking:

  1. Hej

    Zag er een leuke week uit.
    voor onze stage hebben wij ook de keuze om het thema sleutels uit te werken. Dit wel voor de oudste. Nu had ik eens een vraag waar jij jou ideeën had gevonden omdat er hierover weinig te vinden valt op internet en in de didactische mappen bij ons op school.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen